سقف عرشه فولادی
سقف عرشه فولادی
این نوع سقف در سازه های فلزی کاربرد دارد.
سقفهای عرشه فولادی سقفهایی هستند که با استفاده از دو عنصر ورقهای فولادی گالوانیزه ذوزنقهای شکل تحتانی و برش گیرها که در این نوع سقفها مورد استفاده قرار میگیرد از سایر سقفها متمایز میشود و البته با استفاده از آرماتوربندی و بتن ریزی بر روی این ورق فولادی، این نوع سقف اجرا میشود.
استفاده از عرشه های فولادی در سقف های کامپوزیت سرعت اجرای سقف را بطور فوق العاده ای افزایش می دهد که در پروژه های بزرگ این سرعت باعث کاهش هزینه های جاری و تمام شده می شود .
یکی از فاکتورهای صنعتی سازی ، سرعت بالای اجرا و حذف متریال و روش های سنتی وقت گیر و پرهزینه می باشد . همچنین یکی از وقت گیر ترین بخش های ساختمان که تاثیر فوق العاده ای در سرعت ساخت دارد ، سقف می باشد . اگر در اجرای سقف از روش های نوین استفاده شود ، پروژه در دوره زمان کوتاه و بسیار مناسبی اجرا می شود .
تاریخچه سقف عرشه فولادی
پل مالوین شیمیدان فرانسوی در سال 1742 میلادی برای اولین بار برای کاور کردن آهن روشی را ابداع نمود. او آهن کاور شده را با روش غوطه ور کردن آهن درون روی مذاب تولید نمود.
پس از گذشت چند سال و در دهه 1820 یک مهندس معمار به نام هنری پالمر موفق شد که برای اولین بار آهن با پوشش گالوانیزه را کنگره دار نماید . وزن کم ، مقاومت زیاد ، مقاومت در برابر خوردگی ، جابجایی واجرای آسان موجب شده که این مصالح جدید عرشه موج دار فلزی بسیار سریع به مصالحی متداول درصنعت ساختمان کشور هایی نظیر ایالات متحده ، شیلی ، نیوزیلند ، استرالیا و پس از چندی در هندوستان و انگلستان و به دنبال آن در سایر کشورهای اروپایی مبدل گردد.
هنری پالمر برای ساخت سقف های مرکب عرشه فولادی آهن با درصد کربن پائین را بکار می برد که پس از مدتی فولاد نرم جای این آلیاژ را گرفت.
گذشت زمان و همینطور تغییرات بسیار و ارتقاء سقف های مرکب عرشه فولادی موجب شد که به یکی از متداول ترین مصالح ساختمانی جهت اجرای سقف ها مبدل شوند .
در اوایل این شکل سقف ها فقط برای قالب درجا برای بتن ریزی سقف های رایج بکار برده می شد . پس از مدتی مهندسین محاسب به این مسئله پی بردند که با بوجود آوردن تدارکات لازم جهت درگیرنمودن کامل بتن و عرشه فولادی ، پس از گیرش و سخت شدن بتن ، از نقش سازه ای این عرشه ها نیز بصورت مرکب در مرحله بهره برداری استفاده کنند .
با افزایش نیاز به سقف های مرکب عرشه فولادی در دهه 1980 شرکت های بزرگی تصمیم گرفتند که در این زمینه به فعالیت بپردازند .
درحال حاضر نیز شاهد ترقی این صنعت با سرعت بالا وبا روند صعودی هستیم.
سقف عرشه فولادی(متال دك) ویژگی های آن
سقف عرشه فولادی(متال دك) با ورق های گالوانیزه ذوزنقه ای شکل آجدار که فاقد میلگرد است که نیازبه قالب بندی ندارد.
یکی از روش های مدرن اجرای سازه سقف کامپوزیت عرشه فولادی (متال دك) است که در حال حاضر افراد بسیار زیادی در دنیا به آن علاقه دارند و هواداران زیادی دارد.
این سقف در مقایسه با سقف های مشابه حدود30 تا 60 درصد وزن کمتری دارد و سرعت اجرای این سقف نزدیک به 12 برابر از سقف های عادی مثل دال بتنی و تیرچه بلوک بیشتر است.
این سقف دارای بتن ریزی با سطح بسیار هموار ویکپارچه ای می باشد که بعد از آن کف سازی و پوکه ریزی لازم نیست وبا سرعت بالا برای عملیات نازک کاری آماده می شود.
همانطور که گفته شد این نوع سقف نیازبه قالب بندی که یکی از مشکلات اجرایی ساختمان محسوب می شود ندارد و اجرای سقف را سرعت می بخشد و می توان پس از کامل شدن شبکه های تاسیساتی یه صورت یکجا کل سقف وطبقات را بتن ریزی نمود .
ورقه ها بدون جوشکاری و تنها بامیخ های فولادی نصب می شود .
مراحل اجرا سقف های عرشه فولادی :
۱- دپو و انتقال به طبقات : ورق های کامپوزیت پس از انتقال به کارگاه و دپو در یک فضای کوچک ،به کمک نیروی انسانی و بدون نیاز به ماشین آلات و تنها با کمک یک بالابر به تراز های مختلف طبقات منتقل می شود .
۲- جا گذاری عرشه های فولادی : این عرشه ها شامل گیره های نر ومادگی هستند که براحتی توسط نیری انسانی نیمه ماهر در یکدیگر چفت می شوند و پس از این مرحله ، رفت وامد در طبقات بسیار ساده می شود و سرعت کار به طرز قابل ملاحظه ای افزایش می یابد .
۳- نصب میلگرد و گل میخ : در محلی که عرشه های فولادی برروی تیرها قرار گرفته اند، برای اتصال این دو ، از گل میخ استفاده می شود و این عمل باعث کاهش وزن تیرهای فولادی مصرفی می شود .
۴- بتن ریزی : پس از اتصال میلگردها ، بتن ریزی انجام می شود ، ضخامت کم دال و یکنواختی سطح صفحات موجب خروج سریع هوا و ساده تر شدن عمل می شود .
مزایای سقف عرشه فولادی :
سرعت :
سریعترین نوع (تحویل ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ متر مربع در یک روز) ، کاهش بیش از ۵۰% زمان اجرای سقف ها ، عدم نیاز به شمع گذاری ، نصب آسان ، امکان بتن ریزی همزمان چند سقف ، حذف عملیات قالب بندی و باز کردن مجدد
سبک بودن :
کاهش حدود ۲۵% از بار مرده سقف۱۰ تا ۳۰% ، صرفه جویی در فولاد سازه فلزی۴۰ تا ۷۰% ، صرفه جویی در مصرف میلگرد سقف۱۰ تا ۱۵% ، صرفه جویی در مصرف بتن ، امکان حمل ورق عرشه فولادی تا ۲۵۰۰ متر مربع در یک تریلر
صرفه اقتصادی :
کاهش بیش از ۵۰ درصدی در هزینه اجرای اسکلت ، بازگشت سریع سرمایه ، کاهش هزینه های بالاسری نظارت و اجراتخصیص حداکثری وام صنعتی سازی ، کاهش هزینه های کارگاهی
مزایای دیگر :
حذف قالب بندی
حذف تیرهای فرعی
حذف میلگردهای کششی
نصب بدون جوشکاری و با میخ های فولادی
تامین ایمنی کارگاه و حداقل فضا برای دپو
امکان بتون ریزی کلیه طبقات در یک زمان
وزن کمتر سقف موجب کاهش وزن سازه و سبکتر شدن اسکلت و فونداسیون ساختمان خواهد شد .
در ساختمان های اسکلت فلزی وزن فولاد تا 22 کیلوگرم برمترمربع کاهش خواهد یافت .
نیاز به اثبات لرزش در این سقف ها به میزان قابل توجهی کمتر از سقف دال بتونی و یا مشابه می باشد .
سرعت اجرا تا یازده برابر اجرای سقف دال بتونی و یا سقف تیرچه و بلوک می باشد .
مقاومت این نوع سقف در برابر آتش سوزی چندین برابر سایر انواع سقف ها می باشد .
منابع : پیمان ساز ، گروه صنعتی امیر کبیر
سایت مرتبط : سایت مشارکت در ساخت آی شهر